ЈУ МУЗИЧКА ШКОЛА „ТРЕБИЊЕ“ КРОЗ ИСТОРИЈУ

Датум објаве: 19.02.2024.

 

Почетком педесетих година прошлог вијека, музички талентовани појединци из Требиња покренули су идеју о отварању Музичке школе у граду. У том периоду значајну улогу у развоју културно-умјетничке сцене имало је културно-умјетничко друштво „Васо Мискин Црни“, у оквиру кога су дјеловале фолклорна и драмска секција, мјешовити хор и народни оркестар. Тих година формиран је и оркестар чији су чланови били војни музичари који су често организовали концерте и тиме употпуњавали музичку сцену града. Може се рећи да су управо поменуто кулутурно-умјетничко друштво и војни  оркестар били својеврсне претече Музичке школе у Требињу.
Од идеје до реализације није прошло много времена. Већ 1954. године рјешењем Народног одбора, тада Општине Требиње, званично је основана Основна музичка школа, прва у југоисточној Херцеговини. Локална администрација, привредне организације и богатији појединци били су задужени за финансирање ове образовне установе. Школи су додијељене просторије у згради бившег „Гајрета“ гдје су  биле и просторије КУД-а „Васо Мискин Црни“.
На самом почетку Музичка школа имала је само једну учионицу, док је другу дијелила са културно-умјетничким друштвом. И поред скученог простора, у школи су формирана три одсјека: за клавир, виолину и виолончело. Осим индивидуалне наставе ученици су похађали и наставу солфеђа.
Први управник школе била је Надежда Поповић – наставница клавира. Наставник виолине био је Едвард От, а Анте Каран, капелник Војне музике у требињском гарнизону ЈНА, изводио је наставу виолончела и солфеђа. 1957. године, након одласка Надежде Поповић из Требиња, школа добија новог управника – Анта Карана, и нови простор у згради мејтефа у Старом граду, а са тим и три просторије на коришћење.
Значајан датум у историјату школе је 7. јун 1957. године. Тога дана, у сали Дома ЈНА одржан је први јавни концерт ученика Основне музичке школе у Требињу. 

Школске 1957/58. године формиран је дувачки одсјек (флаута, труба, кларинет). Наставу су изводили  Анте Каран (солфеђо и хорско пјевање), Ведрана  Голубовић (клавир), Рајко Златанић (солфеђо), Катица Херцег (клавир), Иво  Бранђолица (клавир). У хонорарном статусу били су чланови Војне музике требињског гарнизона Влахо Кесовија (виолина), Бошко Дуњић (флаута), Костадин Ђорђевић (кларинет) и Јован Иван (труба).
Наредне 1958/59. године за сталног наставника клавира и солфеђа примљена је Нежа Бојић Милетић из Дубровника. Значајну материјалну подршку у том периоду школа је имала од највећег предузећа у Требињу, „Индустрије алата“. Захваљујући тој помоћи купљене су двије трубе, кларинет, двије виолине и клавир.

Недостатак кадра и неодговарајући простор и тада, али и деценијама касније, били су основни проблеми школе. 1959. године одласком Анте Карана из Требиња на мјесто директора школе именован је наставник музике Радован Пејић, из Сарајева. 1961. године престаје са радом Војна музика и тиме се гаси дувачки одсјек.  Исте године у школу долазе Миодраг Станисављевић (професор музике) и Споменка  Ликић, професор музике. 1963. године  у оквиру школе формирана је Градска музика, а Музичка школа имала је значајну улогу и у формирању градског хора.
1966. године, након смрти Радована Пејића, на мјесто директора школе именована је  Споменка Ликић, а дужност секретара обавља Роса Љепава. У периоду њеног  руковођења школом десили су се велики помаци. Школа је пресељена у нови простор,  отворени су нови одсјеци, успостављена сарадња са колегама из Дубровника.
У истој години када је Споменка Ликић преузела мјесто директора школе отворен је одсјек хармонике којим су руководили Миодраг Станисављевић и Нежа Бојић Милетић. Убрзо након отварања одсјека формиран је и оркестар хармоника којим руководи  Миодраг Станисављевић.
1968. године школа је пресељена у нови простор насеља Полице. Ова година значајна је и по томе што је обновљен одсјек виолине и први пут формиран одсјек гитаре. Те године у Музичку школу стиже и нови кадар - Ђорђе Кавалиери из Дубровника  (виолина), Штеф Брчић (гитара), Олег Балашев Самарски (гитара), Тереза Вујовић (клавир).
Нови простор значајан је вишеструко. Повећава се број ученика, отвара се могућност за нова радна мјеста, и тада у школу почињу да долазе некадашњи ученици, школовани педагози: Стојанка Гудељ 1968. (клавир и солфеђо), 1969. године Георгина Гаћиновић Шотра (клавир и хармоника), а 1972. године Ружица Слишко (клавир).
Седамдесетих година требињска Музичка школа доминирала је културном сценом  града. Поред интерних часова одржавају се полугодишњи и годишњи концерти у Дому културе. Школски хор наступа на свим значајним манифестацијама у граду. Ове широке програмске активности учврстиле су позицију школе.
1973. године школа улази у саставни дио система основних школа и предшколских  установа БиХ. Исте године, први пут, организован је заједнички концерт музичких школа Требиња и Дубровника. Поред солиста и хорова обје школе, којим су дириговали  Споменка Ликић и Маргита Цетинић, наступили су и оркестри под руководством Миодрага Станисављевића и Ђорђа Кавалиериа.
1974. године школа је свечаним концертом обиљежила 20 година постојања и рада. Објављена је и публикација „Школа за основно музичко образовање – Требиње 1954– 1974“.
1976. године у школи почињу да раде нови наставници – Катица Даутбеговић (хармоника) и Ана Крамбергер (солфеђо).
1979.године Наџида Копривица именована је за директорицу школе.

Број ученика се повећава, а запошљавају се и нови наставници – Божидар Вучур,  некадашњи ученик ове школе (хармоника), Борка Ступар (клавир), Душанка Петровић Бабић (хармоника).
Од 1987. године дужност директора школе обављала је Стојанка  Гудељ.
1989. године школа је добила награду Општине Требиње Спомен –повељу „4. Октобар“. 
Уз хорске наступе и редовне годишње концерте који су били веома посјећени, ученици школе дају основну боју многим културним догађајима који су све чешћи у Требињу. Управо тих година град у подножју Леотара почиње да се обликује и постаје препознатљив као град културе. Запошљавају се некадашњи ученици – Аднан Зубчевић (флаута), Зулејха Бегета (клавир), Милана Ђедовић (клавир), Ведрана  Фазлиновић (клавир).
Ратне године остављају траг и на ову образовну установу у Требињу. Одлази седам  наставника. Ипак, то није зауставило наставни процес.
1991. године за директора школе је иманован Божидар Вучур.
Те године у школу је уписано 210 ученика. Тадашњи директор Божидар  Вучур организовао је наставу ангажујући наставнике музике који су радили у основним школама и културним установама града – Миодраг Станисављевић  (хармоника), Јагода Хајровић (солфеђо), Лазо Жуловић (флаута), Мишо Брборић  (гитара), Томислав Риђешић (хармоника).
1998. гoдине за директора је именован  Миодраг Станисављевић. Хонорарни  наставници одлазе, а запошљава се нови наставни кадар – бивша ученица школе Даница Куртовић (гитара), Александар Стојановић (хармоника), Маја Стојановић
(клавир).
2002. за директора школе именована је Борка Ступар.  Почињу са радом наставници  Душица Јаслар (солфеђо), Александра Рајковић (клавир), Весна Милојевић, некада  ученица школе (виолина).
27. и 28. маја 2004. године у Дому културе одржани су јубиларни концерти поводом пет  деценија постојања и рада школе. Тим поводом штампана је опсежна монографија 50  година требињске Музичке школе (1954-2004).
Значајан датум у историјату школе је 21. јануар 2008. године када је школа пресељена  у нову, адаптирану зграду, касарну некадашње Југословенске народне армије, гдје се и  данас налази.
08. маја 2009. године, одлуком Владе Републике Српске, званично је одобрено отварање средње музичке школе у Требињу. Овом одлуком школа је  регистрована као јавна установа која обавља дјелатност основног и средњег  образовања и васпитања. Од тада носи назив ЈУ Музичка школа „Требиње“. Исте  године обновљен је одсјек виолончела којим руководи Ана Стојановић из Београда.

2009. почињу са радом наставници Душан Стојановић (клавир), Бојана Вртикапа,  бивша ученица школе (клавир), Виолета Грубачић Попадић (хармоника), Јелена Ковачевић (клавир), Јелена Николић (клавир), Милисав Сукоњица (теоријска
настава и хорско пјевање), Горана Маунага (теоријска настава и хорско пјевање), Маја
Амиџић (гитара), Давор Перотић (хармоника), Ирена Мијушковић (клавир), Данијела
Сеферовић (клавир).
Школске 2011/12. године обновљен је одсјек флауте којим руководи Неда Танасијевић. Исте године са радом у школи почиње Олга Бодрушић, наставник виолине.
Школска 2012/2013. година значајна је јер је завршила прва генерација ученика средње музичке школе.
2013. године за директора школе именована је Душанка Бабић.
08. октобра 2014. године донацијом ХЕТ-а , ЕРС-е и властитим средствима школа је набавила концертни клавир марке „Yamaha“.
2014. година била је у знаку  значајног јубилеја – 60 година постојања и рада школе. Организовани су бројни концерти. Свечани концерт,  круна јубилеја, одржан је 13. децембра 2014. године у сали требињског Културног центра . Поред наших ученика
наступили су и гости из музичких школа из  Никшића, Бањалуке и Дубровника.
2014/15. константно се повећава број ученика . Запошљава се нови наставни кадар  Соња Марковић (клавир), Дејан Брадоњић (хармоника), Јелена Рајовић (гитара),
Јана Хаџић (виолончело).
2015/2016. године отвара се одсијек за виолу којим руководи Милица Димитрић, из  Бања Луке.
Од 2014. године школа све одсјееке опрема квалитетним инструментима, што  доприноси квалитетнијем извођењу наставе, и даје додатну мотивацију ученицима и
наставницима за рад.
Од школске 2015/2016. године ученици основну школу похађају на седам одсјека: клавир, хармоника, гитара, виола, виолончело, флаута и виолина.
Кроз све ове деценије постојања ЈУ Музичка школа „Требиње“ је ишла у корак са  временом. У својој дугој и богатој историји његује емоционални и интелектуални потенцијал младе и талентоване дјеце кроз систематичан рад, нудећи  најквалитетније програме умјетничке музике, што им помаже у сазријевању и  формирању њихове личности.
18. јул 2022. године донацијом Градске управе Требиње , ЕРС-а набављен је  најпрестижнији концертни клавир „Steinway & Sons“ који је значајан не само за развој наше школе већ и културне сцене града. Град Требиње и ЈУ Музичка школа  "Требиње“ остали су вјерни својој визији повезивања регије и шире што потврђују културни догађаји и партнерство са фестивалом „Music & More SummerFest“ који се у нашем граду одржава од 3.-13. августа 2018. године.

На иницијативу ЈУ Музичка школа „Требиње“ у сарадњи са Удржењем „Оргелпункт“ организовано је од 7. до 9.маја 2023. године Прво Међународно пијанистичко такмичење „Trebinje Classic“.
Данас је ЈУ Музичка школа „Требиње“ у врху музичке педагогије РС , а њени ученици и професори потврђују то бројним наградама постигнутим на Републичком и  Међународним такмичењима.
Наш циљ је ставрање нове платформе за промоцију музике и културе као и ставарање нових мостова, размјене али и синтезе програма културно-образовних институција регије и шире.